Jó tudni

Szükség van-e külön légkondira?

A feltett kérdésére, hogy „szükség van külön légkondira” azt tudom mondani, hogy valószínűleg igen.

A szellőztető rendszer nem tud hűteni a szó szoros értelemben. A külső levegőtől függ! Tehát ha a kinti hőmérsékletek megfelelőek, például nyári éjszakákon, akkor lehet a szellőztetéssel temperálni, alacsony üzemeltetési költség mellett.

A klímával azonban két fontos dolgot is elérünk:

  • tényleges hűtés külső behatások nélkül
  • párátlanítás, ha erre szükség lehet

A párátlanításhoz pár kiegészítés. A szellőztetéssel természetesen, főleg fűtési időszakban csökkentjük a páratartalmat. Viszont átmeneti időszakban, leginkább ősszel előfordulhatnak olyan napok, amikor a hőmérsékletből és a páratartalomból adódóan (pl. közel azonos külső-belső hőmérséklet és magas külső pára) megemelkedik a páratartalom. Ilyenkor a szellőztetéssel sem tudunk ezen segíteni, hiszen a beszívott friss levegő magas vízpárát hoz. Na ekkor tudunk a klímán indítani egy páramentesítés funkciót!

Megjegyezném azonban, hogy a két rendszer együttesen hozza ki a legjobbat. Fontos a friss levegő a belső komfortnak, a szellőztető egység ezt alacsony üzemeltetés mellet oldja meg, a klíma pedig a kiugró esetekben, igaz magasabb üzemeltetés mellet, de fenntartja az elvárásokat.

Bízom benne, hogy sikerült megválaszolnom a kérdését!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 9 =